tiistai 23. kesäkuuta 2015

Rajoitteita

Eilen meillä vähän riideltiin. Tai siis minä rähisin ja mies otti nöyränä vastaan. No kun on miehellä tuo sytostaattihoito meneillään ja se tuhoaa syöpäsolujen lisäksi myös terveitä soluja. Niinpä esim. valkosolut ovat hoitojaksolla hyvin vähissä ja miehen vastutuskyky siis melkoisen huono. Väkijoukkoja välttämällä ja käsien desinfioimisella ym vastaavalla koitetaan pahimmat pöpöt pitää loitolla. Näissä asioissa olemmekin olleet ihan kiitettävän tunnollisia. Eilen sitten kilahdin. Olin vienyt ulkoportaille makkarakeiton jäähtymään, niinkuin kuumia ruokia monesti ennenkin. Nyt oli kattilan kansi jostain syystä lennähtänyt pois kattilan päältä, joten keitto oli alttiina jos millekin pöpölle ja roskalle. Pari harakkaa ja yksi kulkukissa on usein vieraillut portaillamme ja nytkin ajattelin, että syynä kannen tippumiseen on todennäköisesti jokin eläin, joka siis oli saattanut vaikka maistella keittoa. Komensin miehen viemään mahdollisesti saastuneen keiton kompostiin ja tämä lähtikin, tosin hiukan napisten, suorittamaan tehtävää. Palattuaan hän kertoi syöneensä keitosta makkarat. Siitäpäs minä kimpaannuin ja rähjäsin hänelle kuinka turhaa on desinfioida käsiä, jos sitten menee syömään kakittuja makkaroita! Mies möksähti ja lähti omiin oloihinsa. Minä purskahdin itkuun ja märisin onnettomia miehiä, jotka aina tekevät päinvastoin kuin käsketään! Ja pelkäsin. Pöpöjä, ruokamyrkytystä, mitä vain kauheaa! Myöhemmin pyysin mieheltä anteeksi rähinääni. Hän ilmaisi huolensa minun jaksamisestani, kun niin vähästä kimpaannun. Huoli on minullakin. Että jaksaisin olla miehen tukena. Mutta kun tulee näitä säikähdyksiä!

Tänään käytiin sitten taas sairaalassa. Miehen nivuset ultrattiin ja niistä ei Luojan kiitos löytynyt mitään kummallista. Lonkan röntgenkuvan tulosta jäämme odottelemaan. Tämä toisen viikon sytostaatti tippui nopeasti. Ehdimme kuitenkin pohtia hoitajan kanssa edellisen tiputuksen jälkeen syntynyttä kiistelynaihettamme, saako sytostaattihoidon jälkeen pussailla! No, löytyihän vastaus, näiden miehen lääkkeiden osalta oikein kirjasta tarkistettuna: myrkky tosiaankin erittyy muutaman päivän ajan voimakkaasti ihmisen eritteisiin. Virtsata täytyy istuallaan ja huuhdella pönttö kahdesti virtsaamisen jälkeen; ulostamisen jälkeen on alapää pestävä; hiki likaa lakanat ja ne on hyvä vaihtaa muutaman päivän päästä tiputuksesta, ja hien takia ei lapsia saa nukuttaa vieressään - puoliso saa nukkua vieressä sentään! Myös sylki ja sperma sisältävät runsaasti myrkkyjäämiä, joten kondomia on käytettävä koko hoitokauden ajan (siis tarvittaessa toki vain) ja pussailuakin on muutama päivä tiputuksen jälkeen rajoitettava. Melkoinen kriisin paikka siis monelle pariskunnalle!

Ensi viikolla on sitten hoidosta vapaa viikko - ja kahden viikon päästä jatkuu sytostaattihoito pitkällä tiputuksella! Mutta neljäsosa hoidoista on nyt jo takana!Lisäys tekstiin 26.6.2015:
Syöpälääkäri soitti, nivuset ja lonkat ok!

2 kommenttia: